Waarom al relationele en seksuele vorming op de basisschool?
Als jonge kinderen les krijgen over hun lichaam, puberteit, relaties en seksualiteit zijn zij beter in staat nu en later verantwoorde keuzes te maken. Ieder kind heeft recht op betrouwbare informatie die past bij hun leefwereld of ontwikkelingsfase. En we weten uit onderzoek dat kinderen vragen hebben over seksualiteit. Zo hebben jonge kinderen vragen over hun lijf, waar baby’s vandaan komen en het verschil tussen jongens en meisjes. In de bovenbouw gaat het meer over de puberteit, verliefd worden en relaties aangaan.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die zijn voorgelicht gemiddeld later beginnen aan seks en beter zijn voorbereid. Door de lessen relationele en seksuele vorming zijn ze ook weerbaarder en krijgen ze later, als ze seksuele relaties aangaan, minder vaak met problemen te maken, zoals gedwongen seks, een soa of tienerzwangerschap.
Lees hier het opiniestuk van Belle Barbé in Het Parool over het belang van seksuele vorming op de basisschoolIn onderstaande filmpjes leggen twee leerkrachten het belang uit van relationele en seksuele vorming op de basisschool.
Juf Merel vertelt waarom iedere school mee zou moeten doen aan de Week van de Lentekriebels Juf Emma krijgt veel vragen in groep 8
De Week van de Lentekriebels is een goed startpunt
Eén van de doelen van de Week van de Lentekriebels is scholen kennis te laten maken met relationele en seksuele vorming. Het is een leuke manier om schoolbreed aandacht te geven aan relaties en seksualiteit. Tijdens deze week zul je merken hoe enthousiast leerlingen op de lessen reageren en hoe zinvol het is om hier les over te geven. Daarnaast is sinds 2012 het thema seksualiteit opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs. Basisscholen zijn daardoor ook verplicht aandacht te besteden aan dit onderwerp.